Barion Pixel

Lehetséges mérni a kreativitást?

Hogyan is mérjük a kreativitást?

Ha a problémamegoldást vizsgáljuk, akkor a gondolkodás szempontjából a konvergens és a divergens gondolkodást különböztethetjük meg.

  • konvergens gondolkodás az, amit jól meg tudunk határozni, a lehető legjobban körülírható probléma, amelyre létezik megoldás. A gondolkodás során a megoldást próbáljuk megtalálni.
  • divergens gondolkodás pedig olyan folyamat, amikor olyan problémára keressük a megoldást, amire nem biztos, hogy van, vagy ha van is rá jó megoldást, akkor nem biztos, hogy csak egy létezik.

Számos kutatás és teszt született arra, hogy a kreativitást, a kreatív gondolkodást megpróbálják mérni. J. P. Guilford volt, aki a szokatlan használat tesztet megalkotta, amivel magát a kreativitást, vagyis a divergens gondolkodás mértékét határozta meg, valamint azt hogy mennyire vagyunk képesek elszakadni, elvonatkoztatni a szokásos, berögződött dolgainktól.

Guilford szerint a kreativitást részképességekre lehet osztani:

  • fluencia: az ötletek száma, az adott válaszok mennyiségével mérhető
  • flexibilitás: az ötletek különbözősége, a válaszok természetének és kategóriájának száma
  • originalitás: az eredeti, különleges ötletek
  • elaboráció: az ötletek fejleszthetőségének mutatója
  • egyéb: problémaérzékenység, probléma meghatározás, vizualizáció, regresszióra való képesség, metaforikus gondolkodás, értékelés, transzformáció, a határok átlépése, intuíció, a logikus gondolkodás képessége, ellenállás a korai befejezésnek, analízis, szintézis, a lehetséges kimenetelek megjósolása

Guilford mellett Ellis Paul Torrance is kutatta a kreativitást, munkássága során több erre vonatozó tesztet is megalkotott, ő volt az aki a teszteket már időhöz kötötte, vagyis azt mondta hogy a teszteket bizonyos időtartam alatt kell elvégezni.

Így a két pszichológus által született meg az alábbi néhány teszt is, amivel mérhetővé válik a kreativitásod.

Fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy bármennyire is tesztnek nevezzük ezeket a feladatokat, amiket elkészítesz, azért ezek mégsem olyan tesztek, mint egy matek feladat, hogy csak egy jó megoldása létezik. A fentiekben említett divergens gondolkodás az, amit próbálunk mérni ezekben a feladatokban, így hát biztosan létezik jó megoldás, sőt, több jó megoldás is létezik.

A feladatokat elvégezheted egyedül is, de akár a gyerkőccel vagy a családdal is megcsinálhatjátok együtt. Kiváló időtöltés együtt és még jól is érzitek majd magatokat közben. Garantált a vidám hangulat!

Lássuk a feladatokat!

Torrance-tesztek:

Körök és négyzetek feladat

Ez a feladat az alkotókészséget vizsgálja. Ennek a feladat két formája ismert, az egyikben körök a másikban a négyzetek játsszák a fő szerepet. A teszt során 40 körbe tárgyakat, képeket kell rajzolni, amelyek a kör részei lehetnek. A lényeg, hogy kreatívan töltsd ki a köröket.

Befejezetlen figurák feladat

Ez egy „rajzbefejezési” feladat. A feladat az, hogy a téglalapokban vagy négyzetekben lévő néhány vonalat ki kell egészíteni, úgy hogy valamilyen tárgyat, élőlényt kapjunk vagy bármit, aminek értelme van a rajzon.

Alternatív használat vagy szokatlan használat teszt

A teszt megalkotója J. P. Guilford. Ezzel a teszttel, magát a kretivitást, a divergens gondolkodás mértékét kívánta mérni, amit azt jelenti, hogy mennyire vagyunk képesek elszakadni attól, amit tudunk vagy ismerünk. A vizsgálatai során a személyeknek egy-egy jól ismert tárgyra kellett más szemmel nézni, vagyis elvonatkoztatni attól, amire eredetileg használjuk, amire létrehozták őket. Nézzük például a bögrét. A bögrét ugye arra találták ki, hogy igyunk belőle. Ugye milyen jó a reggeli kávét vagy teát a kedvenc bögrénkből kortyolgatni? A feladat lényege, hogy ha a bögrére gondolunk akkor ne csak az jusson eszünkre róla, hogy inni tudunk belőle, hanem a kreativitásunkat használva újabb ötletekkel álljunk elő, hogy magát a bögrét mire is lehet még használni. Pl. A bögrét használhatod kaspóként és ültethetsz bele virágot, teheted az íróasztalodra és használhatod ceruzatartóként, vagy felakaszthatod a fülénél fogva egy fogasra és tárolhatjátok benne a kulcsokat….

Ezt a feladatot érdemes nem egyedül elvégezni, párban vagy akár többen is, hogy egyáltalán ne befolyásold magad a teszt elvégzése előtt, ne kezdj el gondolkodni a megoldásokon, ahogy kitaláltad mi is lesz a tárgyad. A teszt elvégzéséhez határoztatok meg magatoknak egy időtartamot, mondjuk 3 vagy 5 perc, amíg új ötletekkel állhattok elő a tárgy használatát illetően.

Ha szeretnéd Te is kipróbálni a feladatokat, megmérni a kreativitásodat, akkor a lenti gombra kattintva letöltheted a feladatlapokat. Azonban azt vedd figyelembe a feladatot végzésekor, hogy itt nincs jó megoldás, és nem mérhető mindez darabszámban, illetve nem feltétlen jó az sem, ha egymáshoz hasonlítjátok magatokat.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen állapotban vágsz neki egy ilyen feladatnak, mert ha nagyon fáradt vagy, vagy feszült, stresszes, akkor ez mind befolyásolhatja a kreativitásodat.

Oszd meg ismerőseiddel ha hasznosnak találtad