Barion Pixel

Mi a zentangle?

Mi a zentangle?

Ha zen, akkor biztos valami nyugtató, meditációs dologról van szó. Sokunknak ez jut eszébe elsőre a szó hallatán.

Ha Neked is a fentiek jutottak először eszedbe, akkor nem is állsz olyan messze a megoldástól.

A szó jelentése, a zen-tangle, lényegében 2 szó összetételéből keletkezett, az első tag a ZEN aminek jelentése: a csend, a befelé figyelés, a saját magadra koncentrálás és elmélyülés, a második tag a TANGLE pedig a kuszaságot, véletlenszerű ismétlődéseket, az összevisszaságot jelenti.

Lényegében arról van szó, hogy ez egy olyan rajzolási stílus, amikor magát az egész képet vagy csak egy részét olyan mintákkal töltöd ki, amik véletlenszerűen ismétlődnek.

Az eredeti ábrázolás szerint ezek a rajzok fekete-fehérben készülnek, de ma már előszeretettel készítik el őket színesben is. És ha kreatívak vagyunk, akkor itt sincs, ami határt szabhatna nekünk.

zentangle majom rajzolás

Ez az a művészeti ág, ahol nincsenek szabályok, ami pont attól hat ránk nyugtatólag és enged teljesen kikapcsolni, mert nincsenek elvárások, nincs megszabva a sorrend, a folyamat, amit követnünk kell annak érdekében, hogy elérjük azt, amit szeretnénk. Itt csak TE VAGY és a RAJZ! Nincs olyan, hogy elrontottad, vagy nem olyan lett, mint szeretted volna, mert itt nincs referenciarajz, nincs olyan kép, fotó, amivel össze lehetne hasonlítani. Pont az a lényeg, hogy saját magadtól, a saját elképzeléseid alapján rajzolj.

Biztos vagyok benne, hogy tudtodon kívül már te is rajzoltál ilyen stílusban, csak akkor még nem tudtad, hogy AZ ez volt.

Gyerekként telefirkáltad  a füzet szélét, mindenféle motívumokkal? Egy unalmas értekezleten firkálgatsz a lap szélére? Vagy telefonálás közben szoktál rajzolgatni? Ha a válaszod igen, akkor bizony te is rajzoltál már zentangle stílusban.

Mindehhez papírra, jegyzetfüzetre van csak szükséged és vékony hegyű filcre. A rajzot többféleképpen is elkezdheted:

  • Megrajzolhatsz egy körvonalat, amit aztán különböző részekre osztasz és ezeket a kisebb részeket töltöd ki ezekkel a motívumokkal
  • vagy elkezdheted csak úgy a mintát is rajzolgatni, egyiket a másik mellé, aztán hagyod, hogy alakuljon belőle valami.
zentangle firkálás rajzolás

Kedvedre alkothatsz, itt tényleg nincsenek szabályok. Amikor elkezdesz zentangele stílusban rajzolni az elején gondot okozhat, hogy ha nem vagy annyira kreatív ezen a téren, hogy milyen mintákat is rajzolj, ne ijedj meg, írd be a keresőbe a zentanlge kulcsszót és máris több ezer képtalálatod lesz a mintákra. Az elején még ihletet és inspirációt meríthetsz ezekből, de amint belejössz már nem lesz szükséged rá, mert a fejedben már ott esz előre a kép, amit szeretnél megrajzolni, lefirkálni a papírra.

Ez a stílus segít a koncentrációban és a kreatív oldaladat is fejleszti, mivel te találod ki a képet, a koncepciót. Könnyű technikáról van szó, csak pár kellék szükséges hozzá, mégis csodás és látványos lesz az eredmény.

Ha már belejöttél a rajzolásba, akkor „nehezítheted” azzal, hogy a minta egy-egy részét árnyékolod, vagyis nem színezed be az egész mintát feketére a filccel, hanem mondjuk grafit ceruzával elkezded a minta egyik felét sötétebbre „színezni”, átmenetet színezel lényegében a grafittal ettől egy sima egyszerű minta még térhatásúbbá válhat

Oszd meg ismerőseiddel ha hasznosnak találtad